Ron van Zeeland
schrijft over politiek, lhbt, hiv, Cambodja en meer
Over Ron van Zeeland

Hieronder een beknopte bio van Ron van Zeeland. Omdat ik het zelf geschreven heb, in de ik-vorm:

Als peuter bij de IJzeren man in Vught

Ron van Zeeland

Ik ben geboren in op 29 oktober 1965 in de Hertogstraat in ‘s-Hertogenbosch. Mijn ouders waren niet overdreven katholiek, maar ik werd toch gedoopt, zoals dat gebruikelijk was in die tijd. In 1973 verhuisde ons gezin naar Heesch, het geboortedorp van mijn vader. In de tweede klas van de lagere school (nu groep 4) deed ik mijn eerste communie.

In de vijfde klas ontving ik van bisschop Bluijssen het heilig vormsel. In 1984 vlak voor mijn negentiende verjaardag wist een lesbische klasgenote mij te ontlokken dat ik op jongens viel. Achterop de fiets onderweg naar haar kamer. Dezelfde avond zette ik de eerste stappen in het Bossche homo-uitgaansleven. Een paar maanden later was ik officieel ‘uit de kast’.

Ontvangst van het heilig vormsel

COC

In 1986 attendeerde iemand mij op het bestaan van het COC. Ik werd actief bij dejongerengroep van het COC in Den Bosch. Door de sterk gepolariseerde situatie in het Bossche holebiwereldje kwam ik in aanraking met de Werkgroep Homoseksualiteit Oss. Dáár werkten mannen en vrouwen samen. In 1989 werd ik voor het eerst voorzitter van de inmiddels van Den Bosch afgescheiden afdeling COC Brabant Noordoost.

Ron in 1993

In 1992 en 1993 was ik lid van de Werkgroep Buitenland van het COC. Met veel plezier was ik aanwezig bij de ILGA-conferenties in Parijs en Brussel. Dat was niet alleen leuk, maar ook zeer leerzaam.

fotosessie voor verkiezingsfolder

Politiek

Na eerst lid te zijn geweest van de PPR, ben ik tot de opheffing lid geweest van de CPN. Dezelfde goede vriend die me het COC heeft binnengeloodst heeft me uiteindelijk overtuigd lid te worden van de SP (toen nog Socialistiese Partij). In 1994 werd ik voor het eerst gekozen voor de SP in de gemeenteraad van ‘s-Hertogenbosch. In 1995 werd ik daarnaast gekozen tot voorzitter van het COC Den Bosch, waar mannen en vrouwen inmiddels samenwerkten. In die periode ben ik een tijdje vrijwilliger geweest bij het Inloopschip, opvang voor dak-en thuislozen.

Na de samenvoeging van de gemeenten Rosmalen en ‘s-Hertogenbosch ben ik opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Mede omdat ik eindelijk wel eens werk wilde maken van een betaalde baan ben ik gestopt met het raadswerk. Niet lang daarna had ik werk. Na mijn eerste termijn als voorzitter van het Bossche COC, ben ik verhuisd naar Rotterdam.

Van 1998 tot 2000 was ik in dienst van de Rotterdamse SP-fractie. Tegelijkertijd was ik burgerraadslid voor de SP in de deelgemeente Delfshaven. Ondertussen leerde ik mijn huidige echtgenoot kennen. Toen Erik Meijer gekozen was in het Europees Parlement was het de bedoeling om hem op te volgen als fractievoorzitter, ware het niet dat als gevolg van treiterijen wij ons gedwongen voelden te verhuizen naar een andere deelgemeente. Van 2001 tot 2003 heb ik vrijwilligerswerk gedaan in het Ron Wichmanhuis (inmiddels opgeheven) in Rotterdam, onder andere als secretaris van de Hiv Vereniging.

Gedurende een groot gedeelte van mijn ‘Rotterdamse periode’ presenteerde ik in ‘s-Hertogenbosch bij het COC een maandelijkse travestie-cabaretshow. In 2004 verhuisden we naar Heesch (Noord-Brabant).

Felicitaties van de Commissaris der Koninging na beëdiging als Statenlid

Provinciale Staten  Noord-Brabant

Vanaf maart 2007 tot februari 2012 was ik lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant voor de SP. Op 16 februari nam ik samen met Ellen Pauel afscheid van Provinciale Staten na een conflict met de SP-fractie over de koers van de partij en de verstoorde onderlinge verhoudingen, zie voor achtergronden onze persverklaringen, de afscheidstoespraken en de mediaberichten. Enige tijd later besloot ik ook de SP vaarwel te zeggen.

Cambodja

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 besloot ik lid te worden van ik lid van GroenLinks. Ik heb me aangemeld voor de kandidatenlijst voor de verkiezingen van de Rotterdamse gemeenteraad in 2014. Momenteel ben ik inzetbaar als zelfstandig adviseur op ZZP-basis en vertoef regelmatig in Cambodja om me daar o.a. in te zetten voor hiv-positieve homoseksuele en transgender sekswerkers.

Interesses

Muziek

Ik luister graag naar muziek: alles behalve hardrock en house. Een opsomming zonder volledig te zijn: Sapho, Khaled, Natacha Atlas, Jo Lemaire, Pussycat, Marc Almond, Ilse DeLange, Mathilde Santing, Toni Willé, Frank Boeijen, Jasperina de Jong, Wende Snijders, Bram Vermeulen, Robert LongSven RatzkeMariza, Amalia Rodriges, Dulce Pontes. En zo kan ik nog even doorgaan.

Favoriete radiozenders: Radio4, KX Culture, Radio1.

Boeken

Ik lees graag, maar moet wel ruimte hebben in mijn hoofd. Laatst gelezen boeken (in willekeurige volgorde, de snelkoppelingen verwijzen naar mijn boekbeschrijvingen):

Koken

Ik kook graag en blader graag door kookboeken. De wens is meestal de vader van de gedachte. Favoriete kookboeken zijn boeken die meer bieden dan recepten alleen. Hier de titels, later wellicht recensies. Inmiddels eet ik vegetarisch. In Cambodja wordt dat eentonig, dus daar ‘bezondig’ ik me af en toe aan vis.

 • Raapsteeltje (h)eerlijk eten in Nederland (boek met streekrecepten met vergeten ingrediënten).
 • De Joodse Keuken, achthonderd authentieke recepten uit de diaspora (Claudia Roden). Recepten met verhalen en geschiedenis van de joodse diaspora.
 • Rode rozen en tortilla’s (Laura Esquivel). Luxe culinaire editie, mooi vormgegeven roman met Mexicaanse recepten.
 • Varkensvlees (geschiedenis – folklore – oude recepten). 90 recepten van de beroemdste koks van Italië.
 • World Food Café (Chris & Carolyn Caldicott). Vegetarische recepten uit de hele wereld.
 • Vegeteranean (Alberto Musacchio & Malu Simões) Culinair, vegetarisch, Italiaans. Prachtige recepten.
 • Koken in McDonald’s Kitchen (Andy McDonald). Lekker eten zonder vlees en vis.
 • De authentieke Indische keuken, originele recepten uit Nederlands-Indië (Lonny Gerungang)
 • Eten enzo (Janneke Vreugdenhil). Leuk vormgegeven boek, met recepten, aangevuld door lezers van nrc-next
 • CJ Wannée Kookboek (van de Amsterdamse huishoudschool). Altijd handig naslagwerk met oude Hollandse recepten. Als je even terug naar de basis moet.
 • De dikke Van Dam (Johannes van Dam). Naslagwerk.

Kunst

Ik ga graag naar musea, sterke voorkeur voor hedendaagse kunst. Niet volledige lijst van door mij bezochte musea:

Films

Azul Oscuro Casi Negro, Dass leben der Anderen en nog veel meer (volgt later).